Image
Top
Navigation

Paul Smith Changing Room

A live project set by Paul Smith.

Paul_Smith_Changing_Room

Brief

To design a new, free-standing changing room facility that can be used throughout Paul Smith stores worldwide. The design must be of typical aesthetics associated with the Paul Smith brand and suit the decor within the many stores.

Approach

The first step undertaken was to visit the Paul Smith stores in Nottingham to look at the decor and better understand the type of interior/dimensions of the possible location that the design would be required to fit into. This visit also benefited my personal understanding of what Paul Smith meant and conveyed as a brand after speaking with the employees.

Paul Smith Store

Paul Smith Flagship Store

Existing changing rooms

Existing changing rooms

This was coupled with research into the other Paul Smith stores throughout the world and other interior designs in rival shops.

ps3

Sketches

After conducting research into it’s possible location and understanding the Paul Smith brand values, I began to sketch out my ideas and developing the strongest ideas which can be seen below.

ps4

I wanted to move away from incorporating the classic ‘stripes’ of Paul Smith as my research itself concluded that the brand itself was beginning to move away from using them too much within their own design work. I also thought by using them in an obvious way would be cliche too.

If they were to be included within the design proposal, then it would be done tastefully. Certain colours were chosen and explored to add flair or to highlight certain parts of the changing room such as the skirting board, or a nice trim to the fixtures and fittings instead.

Model 

I then proceeded to make a 3D model of my reinterpretation of what the changing room could look like for the Paul Smith stores.

it has long been the design ethos of Paul Smith to merge the old with the new – it’s what gives the brand its’ unique style. It is that very same concept that has inspired this changing room. Designed to be multifunctional, the changing room merges display and changing room functionality into one unit.

On one side there are two large display units that will seamlessly blend into any Paul Smith store, and on the other – the entrance to the changing room. Taking inspiration from vintage furniture, gentlemen’s clubs and minimalistic architecture – the changing room succeeds in luring the customer to try it out. From one angle the white walls contrast with the vintage curtain exuding a strikingly modern appearance.

However, upon entering the changing room they are transported to a different era – one of quality and heritage (precisely what Paul Smith is about). They are greeted with a grand wardrobe-esque unit that opens up to reveal three large mirrors that can be arranged into a a multitude of angles.

Summary

I thoroughly enjoyed this project as it allowed me to research a personal favourite brand. To have the opportunity to design for them was an exciting experience.

I also learnt a lot regarding how brands market themselves and the importance of adopting a holistic approach to your design work in order to create a strong brand image that can be translated all over the world.